Dit initiatief van meerdere Nederlandse technische universiteiten en ziekenhuizen print met behulp van een 3D-printer protheses van armen en benen voor inwoners van Sierra Leone die tijdens de burgeroorlog lichamelijk zijn beschadigd. Tevens worden fysio's aldaar opgeleidt om dit proces te begeleiden.
3D-printer voor protheses in Sierra Leone
De stichting 3D printing in developing countries heeft als doel een samenwerkingsorgaan te zijn op het gebied van gezondheidszorg en overige gezondheidszorg ondersteunende diensten. De stichting heeft als ambitie het bevorderen van duurzame (medisch-) wetenschappelijke zorg in lage inkomenslanden, met name op het gebied van het 3D-printen van protheses, anatomische modellen en reserveonderdelen voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen.
Ons hoofddoel voor de komende jaren is het realiseren van een complete 3D workflow (bestaande uit een 3D printer, 3D scanner, stroomvoorziening, en een geautomatiseerd softwarepakket) en het geven van training en onderwijs aan lokaal personeel. Op deze manier kunnen mensen met een zeer beperkte opleiding toch goede protheses maken. Momenteel wordt de workflow en de bijhorende software gemaakt voor onderarm, bovenarm en onderbeenprotheses.
Binnen het 3D project in Sierra Leone streven wij naar duurzame implementatie van de 3D technieken voor de productie van de protheses. Dit is alleen mogelijk als er zo veel mogelijk samenwerkt wordt met de lokale bevolking. Hiervoor is onderwijs belangrijk. Ons streven is om een bijdrage te leveren in het onderwijs op het gebied van prothesiologie en fysiotherapie. Dit doen wij in samenwerking met lokale onderwijsinstanties en het ministerie die verantwoordelijk is voor de prothesiologie en fysiotherapie in Sierra Leone.
De stichting heeft in samenwerking met het Masanga ziekenhuis en het Radboud Universitair Medisch Centrum een gedegen onderzoekslijn opgezet voor het vervaardigen van protheses en software. Het hele jaar door zijn technisch geneeskundigen in Nederland en Sierra Leone bezig met onderzoek naar- en vervaardigen van protheses. De gebruikte software en hardware worden heden gesponsord door Nederlandse industrie. Een volgende stap in de verduurzaming van het project is het werven van lokale studenten met affiniteit voor ICT en revalidatie. Nederlandse fysiotherapeuten en prothesemakers dienen onderwijs (aanmeten protheses, revalidatie en follow-up) te geven aan de lokale fysiotherapie- en revalidatie studenten om het project te verduurzamen in de toekomst
Een lokale ICT student/werknemer dient door onze Technisch Geneeskundigen van het Radboudumc te worden onderwezen in het vervaardigen van protheses. Namens onze stichting zijn prothesemakers, fysiotherapeuten en technisch geneeskundigen beschikbaar om gedurende het jaar, digitaal en ter plaatse onderwijs en opleiding te verzorgen.
Beelden zeggen vaak (nog) meer dan woorden. Deze hiernaast spreken voor zich.
Bezoek ook de website van dit mooie project: