Een header heading
WaterWheelBarrows

WaterWheelBarrows van Virgin Creatives is een prachtoplossing voor watertransport en -opslag in resource limited settings waar er geen water-infrastructuur is. Het concept is niet alleen voor gebruik in Moutse, maar door heel Zuid-Afrika in de rurale gebieden.

Bekijk button
Een content subheading

WaterWheelBarrows

Bouw van een fabriekshal voor de productie van WaterWheelBarrows

Ook buiten Zuid Afrika is er een grote behoefte aan de WaterWheelBarrow en daarom, indien we de schaalvergroting mogen uitvoeren, is export van dit unieke product mogelijk. De WaterWheelBarrows dragen op vele manieren bij aan sustainable development:

 • Ze worden geproduceerd van recycled plastic en zijn biologisch afbreekbaar
 • Ze zorgen voor “water met een kraan” in huishoudens waar geen waterinfrastructuur is
 • Ze dragen bij aan foodsecurity want het stelt families in staat om water voor de groentetuin te verzorgen
 • Ze zorgen voor een multiplier effect aan inkomsten werving door door het hele land een netwerk van agenten op te zetten die door de verkoop van de WaterWheelBArrow een inkomen kunnen vergaren
 • Ze zorgen voor werkvoorziening in een gebied met over 40% total arbeidloosheid en 70%+ jeugdwerkeloosheid. Schatting is 10 vaste banen in het eerste jaar.

Het gaat volledig om het bouwen van een veilige productie omgeving, machinerie en gereedschap zijn allemaal aanwezig. Concept is bewezen, beproefd en gepatenteerd. Het bouwen van deze fabriek in Bloempoort (ligt aan R25 in Limpopo) breidt de markt uit en zal velen helpen die op weg naar Zimbabwe de mogelijkheid krijgen een WWB op te laden.

Virgin Creatives is opgericht door Vuyo Happy Mthembu-Masina, geboren op 17 november 1975 in Soweto Gauteng Province. Na vijftien jaar te hebben gewerkt als gekwalificeerd personeelsfunctionaris en analist in het beheer van informatiesystemen (MIS), herbekeek hij het concept van de WaterWheelBarrow in 2010. Hier werd een solide standpunt ingenomen om uiteindelijk, persoonlijk de financiering van de concept op zich te nemen en te zoeken naar een 2e hands mal en oven en het idee te conceptualiseren. Vuyo verkreeg een lening als BEE (Black Economic Empowerment) company en begon in 2015 te produceren nadat een patent op het conept was verkregen. Patent omvat niet alleen ontwerp en  design, maar ook het productie process van recycled plastic in een biologisch afbreekbaar product.
In 2021 werd Virgin Creatives een belangrijke toeleverancier voor Ndlovu Care Group’s water en groentetuin project. Overtuigd van het concept en het geweldige entrepreneurship van Vuyo springen wij in de bres en gaan, samen met de Rens Joossen Foundation voor deze grote ontwikkeling die in ons gebied een enorme econmische impuls kan betekenen. Vuyo heeft de BEE markt goed gebestudeerd en kwam met de mogelijkheid van een aanvraag bij het Department van Trade & Industry waar jonge, zwarte, entrepreneurs met een bewezen concept een doorstart subsidie kunnen aanvragen die aan een aantal voorwaarden moeten voldoen:

 • Het moet een company zijn die qua management 100% in handen is van Black Entrepreneurs
 • Het moet een bewezen concept en financiel sustainabel bedrijf zijn met groei mogelijkheid
 • Het moet een finaciele trackrecord hebben met Annual Financial Statements
 • Het moet een milieuvriendelijk concept zijn
 • Het project moet opgezet worden in een rural gebied waar (jeugd)werkeloosheid hoog is
 • Het moet een eigen inbreng hebben van minimaal 10% van de totale investering

De aanvraag van Virgin Creatives voldoet aan al deze eisen indien we de bijdrage van minimaal 10% kunnen verkrijgen. Het is voor deze donatie dat we Stichting Zonnekoningin, via de Rens Joosen Foundation, benaderen. Care Group en contractueel is vastgelegd dat Ndlovu Care Group jaarlijks 15% van de netto winst als donatie van Virgin Creatives zal krijgen als bijdrage voor de kinder en WASH programma’s. Een win win situatie voor alle partijen in optima forma.

Actie button

Een content heading

WaterWheelBarrows

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.